Interview WijBusinessNieuws

Interview: Geen adempauze voor Zaanse ondernemer Oscar Bout

Voor- en nadelen van het freelancen en het leven als entrepreneur

Geen adempauze voor Zaanse ondernemer Oscar Bout

Foto: Oscar Bout

Zaanstad,
Ondernemer Oscar Bout weet van aanpakken. Zijn bedrijf Ensemble (event management tool) heeft hij onlangs verkocht, maar dat betekent niet dat hij even pauze neemt. Met diverse besloten vennootschappen onder zijn hoede en een freelance opdracht zit de Zaankanter niet stil. De voor-en nadelen van het freelancen en ondernemen kent hij als geen ander en daar waren WIJ benieuwd naar. Waar gaat zijn voorkeur naar uit, waar is hij nu mee bezig en hoe ziet Oscar de toekomst? Wij hebben het hem gevraagd!

Onlangs heb je je bedrijf Ensemble verkocht. Kan je hier iets meer over vertellen?

“Voor Ensemble is er nu een Ltd bedrijfsvorm geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk. Ik heb een minderheidsaandeel in dit nieuwe bedrijf. De BV, het Nederlandse deel, is nu dus feitelijk leeg. Het zal na het afronden van alle administratieve zaken, zoals de overdracht van bestaande klanten, zonder haast opgeheven worden.

De nieuwe onderneming zal vanuit Engeland zich in eerste instantie met name richten op groei in de lokale markt daar. Om daarna verder te groeien in de Nederlandse en Europese markt. Belangrijkste reden van deze stap over de Noordzee is de veel grotere, maar ook veel toegankelijker markt in de UK ten opzichte van de versnipperde en kleinere Europese markten. Deze markten zijn ook na Covid nog verrassend taal- en regio gebonden.

Mijn tijd bij Ensemble is nu beperkt tot overdracht van de business as usual en wat betrokkenheid bij productontwikkeling. Wel vanuit een adviserende rol, want op papier ben ik gewoon aandeelhouder zonder uitvoerende taak. In praktijk ben ik voorlopig gewoon degene met de meeste productkennis en krijg ik regelmatig appjes over hoe werkt zus en zo. Wij zijn een toegankelijk bedrijf waar titels allemaal niet erg tellen. En dat is prima.”

Je bent in meerdere bedrijven actief. Hoe verdeel jij je tijd hiertussen?

“Ik heb een aantal BV’s, en een waaruit ik mezelf en enkele anderen verhuur om freelance werk te doen. Op dit moment ben ik een deel van mijn tijd aan het freelancen voor een semi-overheidsinstelling. Deels omdat dit toevallig op mijn pad kwam, maar ook deels om gewoon even te resetten van alle drukte en gedoe die zo’n bedrijfsovername met zich mee brengt. Of dit lang zo blijft is geheel afhankelijk van wat er op mijn pad komt. Ik heb geen haast. Maar er zijn een aantal projecten die wel op het punt staan om door te breken. Zodra dat het geval is, zal ik, als ik kan, de nodige tijd en aandacht hier aan gaan spenderen.

Zelf freelancen is dan weer gewoon even plan B en gaat terug op de plank.”

Dus eigenlijk ben je qua diensten schaalbaar, zelfs in je eentje?

“Eindeloos misschien wel! Een van de belangrijkste diensten die ik op dit moment lever is namelijk ICT personeel. Ikzelf, maar ook een aantal bekenden van mij werken, vaak remote, voor diverse opdrachtgevers in Nederland. Ik ken collega ontwikkelaars wereldwijd, die al dan niet via mijn bedrijf bij Nederlandse bedrijven remote ICT werk doen. Denk dan vooral aan programmeerwerk aan ingewikkelde webapplicaties tot werken aan financiële systemen met AI technieken. Mijn bronnen met kundige en betaalbare ICT mensen zijn nog lang niet opgedroogd. Dit kan ook best wel een van de eerste projecten zijn die mijn eigen tijd om voor opdrachtgevers te werken zal beperken.

Een ander project wat binnenkort live zal gaan is dojocontact.com. Een eenvoudige app voor yoga studio’s, dojo’s of gyms om hun aan- en afwezigheid, planning, betalingen en ledencontact betaalbaar en papierloos te kunnen onderhouden. Hier verwacht ik veel van. Er is tegenwoordig immers op elke straathoek een yogastudio of gym te vinden. Dit project zal wel wat langzamer van de grond komen schat ik in. Deze app zal namelijk vooral mond-tot-mond reclame nodig hebben.”

Wat zijn de voor- en nadelen van freelancen ten opzichte van het ondernemerschap?

Het grote voordeel van zelfstandig freelancen is de vrijheid in tijd, maar ook in verantwoording. Je bent grotendeels alleen verantwoordelijk voor je eigen loon, en wordt daar tegenwoordig ook behoorlijk ruim voor beloond.
Er zit echter een grens aan wat je zelf kunt doen, en daar komt dan meteen ondernemerschap in beeld. Groeien kun je immers niet alleen, en vaak ook niet van je eigen spaarpot. Ik niet in elk geval. Op het moment dat ik ergens mee bezig ben en ik zie potentie voor groei, zal ik niet aarzelen anderen, bijvoorbeeld investeerders, erbij te betrekken. Je gaat dan ook direct de grens van zelfstandige naar ondernemer over.”

Waar ligt de grootste uitdaging voor jou als ondernemer?

“Duurzaam groeien. Groei op de lange termijn zeg maar. Iets one-time verkopen met een hoop winst is natuurlijk prima, maar de volgende week heb je dan wéér iets nodig om te verkopen. Ik wil liever groeien door middel van veel kleine abonnementen. Zogenaamde recurring revenue. Dit geeft mij veel meer het gevoel dat er echt iets opgebouwd wordt, en zal ook veel minder snel kunnen omvallen als we weer van die instabiele tijden gaan krijgen.
Vooral de kost gaat voor de buit uit is daarbij wel iets waar ik erg aan moet en moest wennen. Elke keer. Het is doodeng om een hoop geld uit te geven wat je eigenlijk niet hebt, maar als alles volgens plan gaat waarschijnlijk dik terugverdient.
Niets gaat namelijk volgens plan. Zeker de laatste paar jaar niet. Dat is wel uitdagend.”

Hoe zie je de toekomst voor je? Blijf je op uren basis werken of zie je jezelf weer een onderneming starten?

“Freelancen is tijdelijk. Het is nu even heerlijk om te ontspannen en te oriënteren en om snel wat kapitaal op te bouwen. Zodra de projecten die klaarstaan productiestatus bereiken zal ik echter niet aarzelen om gewoon weer ergens een kantoortje te huren, een bureau met stoeltje bij ‘Het Goed’ op te pikken, eventueel extra handjes zoeken en weer gewoon uur na uur te gaan bouwen aan een nieuw supergaaf bedrijf.”

Vorig bericht Fjoertoer Egmond en Brouwerij Egmond gaan samenwerking aan en brouwen speciaal Fjoertoer-biertje
Volgend artikel Provincie investeert € 3 miljoen in waterstof

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijNoordHolland

ARTIKEL WIJBUSINESSNIEUWS

B2B-marketing: Wat heeft 2024 gebracht?